Wiecie moze czym doczyscic dach ktory jest ufajdany od zywicy ? Stanalem kilka dni temu pod sosna i spadlo kilka kropel ktorych nie zauwazylem, zlozylem dach. Po dojechaniu do domu i podniesieniu dachu widze dwa biale place od zaschnietej zywicy. Narazie nic z tym nie robilem zeby nie dobic dachu.
Wracajac do tematu konserwacji uzywam sylikonu w sprayu do uszczelek, ladnie sie naklada, dach z matowego robi sie gleboko czarny a po deszczu zamiast mokrego dachu mam latwe do usuniecia krople.
Model: NB 1.8T (Sport S)
Wysłany: 07-07-2010, 13:46
Benzyna ekstrakcyjna chyba rozpuszcza żywicę, ale zrób próbę poza dachem, a później na małym kawałekczu - nie wiem jak zareaguje winyl z benzyną (nie powinien wcale, ale...).
Ja użyłem na winylowy dach silikon w spray`u (do uszczelek) za kilka zł - Soya mi podpowiedział ten sposób, bo u niego się sprawdził. I faktycznie - dach ładnie się błyszczy, a silikon schodzi dopiero po kilku myciach na myjni bezdotykowej.
Przed zimą znów go nasmarowałem i jak podniosłem/rozłożyłem dach po zimie (mam hardtop), widać było jak nadal się błyszczy. Dach przez zimę nie popękał. Będę używał dalej - sposób sprawdzony praktycznie na dwóch mx-5.
_________________ Mx-5 NBFL`01 1.8 Sportive - Jackson Racing Supercharger MP62 - 184 HP @ 215 Nm
Mx-5 NA`91 1.6 Classic Red - 115 HP @ 135 Nm
Może wam się to wydać śmieszne ale ja od 10 lat używam środek do kokpitu nabłyszczający i efekt jest niesamowity.Popierwsze konserwuje a do tego pieknie nabłyszcza .Wystarczy to zrobić raz w miesiacu po uprzednim umyciu.Dodam ze stosuje to od kilku lat na swoim samochodzie i jeszcze nic się z nim nmie stało.Wręcz przeciwnie dach jest w idealnym stanie i nie przecieka. Pozdrawiam.
Model: MX-5 1.8 NA 1994
Wysłany: 21-07-2010, 14:42
Ja mam u siebie w mieście magika od dachów skórzanych i winylowych no i ogólnie wszelkiej maści skór...gość ma licencję Porsche, Bentleya, Mercedesa i jeszcze czegoś tam...stawiam mu auto raz na kwartał, kasuje 130 zł i dach wygląda jak nowy...
Z zywica sobie juz prawie poradzilem. Z winylowego dachu najlepiej usunac zywice... uwaga!.. paznokciem. Wszedzie sie pytalem czym to usunac, strasznie denerwujace dwa kleksy na dachu. Wkurzylem sie dzisiaj skladajac dach i troche zaczalem skrobac i jeden slad zszedl. Jutro zabieram sie za druga wieksza plame. Zobaczymy.
Model: NBfl 03 Sportive
Wysłany: 29-07-2010, 11:27
Gdybym sobie chciał zaglądnąć na stronę producenta i poczytać bełkot marketingowy to bym nie korzystał z forum bo i po co? Poza tym nie widzę u nich na stronie środka do czyszczenia dachu.
EDIT:
Dobra kupie pewno dziś taki zestaw -> Autoglyma <- bo jest koło mnie w sklepie i nawet ludzie chwalą - i jeszcze mogę sobie dobrać coś innego za te same pieniądze w ramach promocji.
EDIT2:
Stworzyłem topic na innym forum z pytaniem o ten zestaw Autoglyma i został on polecony przez kilka osób w tym dwóch ludzi, którzy na detalingu zarabiają - jeden gość podrzucił nawet swoje efekty pracy z tym zestawem - dla mnie jak najbardziej zadowalające - tu -> LINK <-
Gdybym sobie chciał zaglądnąć na stronę producenta i poczytać bełkot marketingowy to bym nie korzystał z forum bo i po co?
a tak gmerasz po różnych forach i sugerujesz się subiektywnym bełkotem rzekomych użytkowników z doświadczenia wiem że gdy zapytasz pięć osób o opinię na jakiś temat to otrzymasz siedem różnych odpowiedzi:mrgreen:
Model: NBfl 03 Sportive
Wysłany: 30-07-2010, 12:04
irakleo napisał/a:
a tak gmerasz po różnych forach i sugerujesz się subiektywnym bełkotem rzekomych użytkowników z doświadczenia wiem że gdy zapytasz pięć osób o opinię na jakiś temat to otrzymasz siedem różnych odpowiedzi:mrgreen:
hehe trudno się nie zgodzić ale tym razem wystąpił wyjątek od reguły i praktycznie wszyscy jedno głośnie polecili zestaw Autoglyma - plus ten link, który wkleiłem też zdaje się być zachęcający.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum