FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Album | Download | Rejestracja Profil | Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Fiveopac
25-06-2009, 17:05
Konserwacja dachu
Autor Wiadomość
Mako 
Wyjadacz
wysysacz coli

Model: Mazda Mx-5 NB FL B6
Wysłany: 07-07-2010, 13:32   

Odkopie troche temat.

Wiecie moze czym doczyscic dach ktory jest ufajdany od zywicy ? Stanalem kilka dni temu pod sosna i spadlo kilka kropel ktorych nie zauwazylem, zlozylem dach. Po dojechaniu do domu i podniesieniu dachu widze dwa biale place od zaschnietej zywicy. Narazie nic z tym nie robilem zeby nie dobic dachu.

Wracajac do tematu konserwacji uzywam sylikonu w sprayu do uszczelek, ladnie sie naklada, dach z matowego robi sie gleboko czarny a po deszczu zamiast mokrego dachu mam latwe do usuniecia krople.

dmk 
MEGA wyMIATAcz
Sense of life

Model: NB 1.8T (Sport S)
Wysłany: 07-07-2010, 13:46   

Benzyna ekstrakcyjna chyba rozpuszcza żywicę, ale zrób próbę poza dachem, a później na małym kawałekczu - nie wiem jak zareaguje winyl z benzyną (nie powinien wcale, ale...).

AroJano 
MEGA wyMIATAcz

Model: MX-5 NB 1.8
Wysłany: 07-07-2010, 13:49   

dmk napisał/a:
nie wiem jak zareaguje winyl z benzyną (nie powinien wcale, ale...).

Mogę się mylić, ale o ile pamiętam to chyba delikatnie zmatowieje...
Sprawdź w niewidocznym miejscu...

xXxaMMaxXx 
Wyjadacz

Model: Wypasiony
Wysłany: 07-07-2010, 13:53   

AroJano napisał/a:
o ile pamiętam to chyba delikatnie zmatowieje

Tak, w dodatku jak będziesz mył albo deszcz spadnie to będzie taki "suchy ślad" :wink:

bucky 
Wyjadacz
LaLiLULeLo

Model: MX-5 NB Złotko
Wysłany: 07-07-2010, 14:11   

ostatnimi czasy moge szczerze polecic srodki firmy Meguiair do dachu i ogolnie do auta, kosztuje nie malo ale efekty bomba

Tycjan 
Wyjadacz

Model: Mx-5 1.8 Sportive JR
Wysłany: 07-07-2010, 21:56   

Ja użyłem na winylowy dach silikon w spray`u (do uszczelek) :idea: za kilka zł - Soya mi podpowiedział ten sposób, bo u niego się sprawdził. I faktycznie - dach ładnie się błyszczy, a silikon schodzi dopiero po kilku myciach na myjni bezdotykowej.
Przed zimą znów go nasmarowałem i jak podniosłem/rozłożyłem dach po zimie (mam hardtop), widać było jak nadal się błyszczy. Dach przez zimę nie popękał. Będę używał dalej - sposób sprawdzony praktycznie na dwóch mx-5. :!:

moris schawess 
Wyjadacz
ONED

Model: mazda mx-5 92'
Wysłany: 07-07-2010, 22:28   

Może wam się to wydać śmieszne ale ja od 10 lat używam środek do kokpitu nabłyszczający i efekt jest niesamowity.Popierwsze konserwuje a do tego pieknie nabłyszcza .Wystarczy to zrobić raz w miesiacu po uprzednim umyciu.Dodam ze stosuje to od kilku lat na swoim samochodzie i jeszcze nic się z nim nmie stało.Wręcz przeciwnie dach jest w idealnym stanie i nie przecieka. Pozdrawiam.

waw 

Model: MX-5 1.8 NA 1994
Wysłany: 21-07-2010, 14:42   

Ja mam u siebie w mieście magika od dachów skórzanych i winylowych no i ogólnie wszelkiej maści skór...gość ma licencję Porsche, Bentleya, Mercedesa i jeszcze czegoś tam...stawiam mu auto raz na kwartał, kasuje 130 zł i dach wygląda jak nowy...

majkel_c 
MEGA wyMIATAcz
wiewióra, krgh

Model: MX-5, NBFL'03 1.8
Wysłany: 22-07-2010, 01:03   

dmk napisał/a:
Benzyna ekstrakcyjna chyba rozpuszcza żywicę

A jeszcze skuteczniej terpentyna. Ale zupełnie nie mam pojęcia czy nie zostaną jakieś ślady lub odbarwienia na poszyciu...

Po
eM

sebna 
MEGA wyMIATAcz
Eraser

Model: NBfl 03 Sportive
Wysłany: 27-07-2010, 17:44   

A czym kupę (ptasią oczywiście :grin: ) ściągnąć z dachu materiałowego? Ciepła woda i szmatka nie za bardzo sobie z nią radzi.

W ogóle czym czyścic dachy materiałowe?

Przyznaję się bez bicia, że nie przeczytałem całego wątku ale w pracy jestem a kupa się ze mnie śmieje na parkingu :mrgreen: .

Pozdrawiam

cabriofun 
Stary wyjadacz

Model: miata na
Wysłany: 27-07-2010, 20:36   

dołączam sie do pytania, vinyl to nie problem czym traktowac/czyscić/impregnować sonnenland ??

Mako 
Wyjadacz
wysysacz coli

Model: Mazda Mx-5 NB FL B6
Wysłany: 27-07-2010, 20:49   

Z zywica sobie juz prawie poradzilem. Z winylowego dachu najlepiej usunac zywice... uwaga!.. paznokciem. Wszedzie sie pytalem czym to usunac, strasznie denerwujace dwa kleksy na dachu. Wkurzylem sie dzisiaj skladajac dach i troche zaczalem skrobac i jeden slad zszedl. Jutro zabieram sie za druga wieksza plame. Zobaczymy.

sebna 
MEGA wyMIATAcz
Eraser

Wysłany: 29-07-2010, 09:43   

Nikt nie czyści swoich dachów materiałowych? Dajcie jakąś poradę. Nie wstydźcie się :mrgreen:

irakleo 
MEGA wyMIATAcz

Model: MX-5 N/A 1991r.
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 29-07-2010, 09:58   

kilka postów wyżej bucky poleca chemię Meguiars-a.....mają środek do czyszczenia i do impregnacji - wystarczy poszukać na ich oficjalnej stronie

sebna 
MEGA wyMIATAcz
Eraser

Wysłany: 29-07-2010, 11:27   

Gdybym sobie chciał zaglądnąć na stronę producenta i poczytać bełkot marketingowy to bym nie korzystał z forum bo i po co? Poza tym nie widzę u nich na stronie środka do czyszczenia dachu.

EDIT:

Dobra kupie pewno dziś taki zestaw -> Autoglyma <- bo jest koło mnie w sklepie i nawet ludzie chwalą - i jeszcze mogę sobie dobrać coś innego za te same pieniądze w ramach promocji.

EDIT2:

Stworzyłem topic na innym forum z pytaniem o ten zestaw Autoglyma i został on polecony przez kilka osób w tym dwóch ludzi, którzy na detalingu zarabiają - jeden gość podrzucił nawet swoje efekty pracy z tym zestawem - dla mnie jak najbardziej zadowalające - tu -> LINK <-

Pozdro

irakleo 
MEGA wyMIATAcz

Model: MX-5 N/A 1991r.
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 30-07-2010, 11:22   

sebna napisał/a:
Gdybym sobie chciał zaglądnąć na stronę producenta i poczytać bełkot marketingowy to bym nie korzystał z forum bo i po co?

a tak gmerasz po różnych forach i sugerujesz się subiektywnym bełkotem rzekomych użytkowników :mrgreen: z doświadczenia wiem że gdy zapytasz pięć osób o opinię na jakiś temat to otrzymasz siedem różnych odpowiedzi:mrgreen:

sebna 
MEGA wyMIATAcz
Eraser

Wysłany: 30-07-2010, 12:04   

irakleo napisał/a:
a tak gmerasz po różnych forach i sugerujesz się subiektywnym bełkotem rzekomych użytkowników :mrgreen: z doświadczenia wiem że gdy zapytasz pięć osób o opinię na jakiś temat to otrzymasz siedem różnych odpowiedzi:mrgreen:

hehe trudno się nie zgodzić ale tym razem wystąpił wyjątek od reguły i praktycznie wszyscy jedno głośnie polecili zestaw Autoglyma - plus ten link, który wkleiłem też zdaje się być zachęcający.

A -> TU <- link do odpowiedzi na moje pytanie :P

Pozdro

Skyluker 
Stary wyjadacz
miatalove

Model: Miracle 1.6 BRG
Wysłany: 31-07-2010, 08:17   

Ten czerwony dach do czarnego lakieru jakoś tak średnio pasuje.

Ja mamy vinyl to nie pomogę w doborze środka.

sebna 
MEGA wyMIATAcz
Eraser

Wysłany: 31-07-2010, 09:23   

Skyluker napisał/a:
Ten czerwony dach do czarnego lakieru jakoś tak średnio pasuje.

Ja mamy vinyl to nie pomogę w doborze środka.

Dzieki Skyluker, środek dobrany i kupiony :) - test będzie jak będzie trochę pogody czyli pewno za rok :D ;) (welcome to Ireland :mrgreen: )

A co do audi - to niezłe paskudztwo ale funkcje przykladowá, jak środek działa, spełnia idealnie.

PS. Popatrzcie na -> TEN <- link - jestem w głębokim szoku co gość wyczarował :shock: .

Odpowiedz do tematu